שורשים בטבע
התכנית לשילוב טבע כחלק ממערך הלימודים והקהילה של שורשים.
קהילת שורשים שוכנת בעמק חפר ופועלת מזה חמש שנים תחת שני גופים: בית הספר כמוסד של משרד החינוך ועמותה ללא מטרות רווח אשר מפעילה את מערך הקהילה והחינוך הבלתי פורמלי. כחלק מחזון בית הספר והקהילה נחרטו המילים סביבה – קהילה – יזמות כתחומים מובילים בחיינו.
כבר מתחילת דרכה של הקהילה ומתוך ההבנה כי יציאה לטבע משפרת את איכות החיים("well-being") של חברי הקהילה, הטבע מהווה כלי מרכזי המסייע ללמידה בבית הספר וההתפתחות של התלמידים. ובנוסף, אמצעי המסייע בחיבור בין חברי הקהילה ובין הקהילה לאקוסיסטם בעמק חפר. לאורך השנה מתבצעים מגוון פעילויות שונות ומגוונות לרבות, פעילות חד שבועית בחוות הנוי, מפגשים חברתיים של הקהילה בטבע ו"פרוייקט סיורים בעמק" אשר נועד לחבר את התלמידים לסביבה ולהגדיל את כמות הסיורים והשהיה בטבע של התלמידים והקהילה.
מאז אסון השביעי באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל, טראומה וחרדה הפכו להיות נחלת כולנו ולא רק מצוקתם של אלו אשר לחמו בחזית. אנו מבינים כי הקהילה והאקוסיסטם סביבנו זקוקים יותר מתמיד להגדלת השהייה בטבע כרפואה לנפש אשר תתרום רבות לחיזוק החוסן המנטלי והפיזי.
מטרת התכנית לייצר פלטפורמה רחבה אשר תגדיל את ההשפעה לטובה על חייהם של חברי קהילת שורשים ואף תאפשר לקהלים ומעגלים נוספים אשר זקוקים לטבע במיוחד בתקופה הזו.
הבסיס האקדמי עליו נשענת התכנית
הפסיכולוג סטפן קפלן מאוניבסיטת מישיגן הוכיח כי יציאה לטבע מביאה למצב מנטלי טוב יותר.
מחקר של המרכז המדעי ניפון ביפן מראה שהשהייה בטבע גורמת להאטת קצב הלב, מיתון רמות הקורטיזול בדם וחיזוק המערכת החיסונית.
מדענים מאוניברסיטת סטנפורד גילו כי יציאה לטבע משפרת את מצב הנפש ומפחיתה את רמת הסטרס ביחס לרמתו בשגרה.
הליכות בטבע מהוות התערבויות הבונות חוסן, בו ניתן להבחין לאור הפחתת ההשפעה של אירועי חיים מעוררי מתח על הבריאות הנפשית (Heerwagen, 1990; Parsons et al., 1998; Ulrich, 1993; Ulrich et al., 1991; Wells & Evans, 2003
מאייר ופרנץ (2004) מצאו כי שהיה בטבע קשורה לחוויית חיבוריות לעולם הטבעי – קשר אשר בתורו נמצא קשור ליכולת להתמודד עם מצבים ותקופות מאתגרות באופן חיובי, מה שמצביע על חוסן (Glassman, 1995; Seator, 2001).
מי צפוי להנות מהתכנית:
התכנית צפויה לתת מענה מתמשך ל-למעלה מ- 800 משתתפים לאורך השנה. ביניהם על בסיס שבועי כ- 100 תלמידי בית הספר ו- 20 חברי הצוות, על בסיס חודשי- 400 חברי הקהילה- אחים והורים של התלמידים. וכ- 500 תושבי עמק חפר (קהל הרחב) על בסיס רבעוני.
מרכיבי התכנית:
גן הבוטני חוות הנוי- מרחב בטוח– אחת לשבוע יוצאות הכיתות לחוות הנוי לפעילות מודרכת של מספר שעות אשר במהלכן הן שוהות בטבע, לומדות, משחקות וחוקרות. מעבר לתכנים הנלמדים, ההגעה לחוות הנוי מאפשרת לילדים לעשות מעין "מקלחת יער" מעצים עתיקים וגראונדינג ("קרקוע") אשר מסייע להם לפרוק אנרגיה ולעבד את הנעשה בבית הספר ובחייהם.
סיורים בעמק- אחת לחודש יוצאים התלמידים וצוות בית הספר בסיוע קהילת ההורים לסיור במרחב הכפר ברחבי עמק חפר. מטרת הסיור היא לחבר את הקהילה לאקוסיסטם, ולטבע שממש פה מחוץ לבית. כל סיור מאורגן ע"י קהילת ההורים ובמהלכו בכל פעם יוצאים לטבע ומבקרים אזור אחר בעמק , לרבות, חוף הים, נחל אלכסנדר ומוקדי עניין במרחב הכפרי.
שיחות לב בטבע- מעודדים את ההורים לצאת עם ילדיהם לטבע לזמן איכות מתוך הבנה כי היציאה לטבע תתרום לחיבור בין הילד לבין ההורה, תחזק את האינטימיות ותסייע לילד לעשות ונטילציה לחוויות איתם הוא מתמודד.
שורשים מטיילים- טיולי משפחות- השנה אנו מעוניינים להגדיל את ההשפעה על מעגל רחב יותר של חברי קהילה ולעזור למשפחות לצאת לטבע ולטייל יותר. בנינו תוכנית טיולים עם מורה דרך מוסמך אשר אחת לחודש יאפשר למשפחות פשוט לצאת לטבע. אחד הטיולים בתכנית היא סיור בגני הנדיב וכל הטוב שיש לכם להציע.
עתידי
וולנס בטבע (לקהל הרחב) – תכנית של 30 מפגשים במהלך השנה אשר נפעיל פעילויות וולנס בטבע לקהל הרחב בעמק חפר. הפעילויות יתקיימו בשיתוף המועצה האזורית על בסיס הרשמה מראש ויאפשרו לקהל הרחב, לרבות נפגעי טראומה וחרדה להגיע לזמן איכות של ריפוי תוכן ומשמעות בטבע. בין הפעילויות: יוגה ויוגה משפחות, הליכה מדיטטיבית(מקלחת יער), צלילים מרפאים, אמבטיית קרח ועוד.
קבלת שבת של חיבור בטבע (לקהל הרחב) – שני מפגשים שיערכו במהלך השנה, הראשון לקראת ראש השנה והשני לקראת פסח אשר במהלכם נערוך קבלת שבת מחברת בטבע אשר תאפשר למשפחות רבות להנות מזמן איכות מרפא של שירה מקודשת.